2012. augusztus 30., csütörtök

Föld körüli nevetés két csodalóval


                               Czigány Zoltán: Csoda és Kósza körül a Föld 



A két meseló, Csoda és Kósza 2007 óta száguldozik, kalandozik a magyar gyermekirodalomban, gyerekek és felnőtt olvasók tartalmas szórakozását biztosítva.  Három köteten át követhetjük, kacaghatjuk végig a hófehér, művelt és bölcs csodaló, valamint a mindent kipróbáló, örök bajkeverő, trógerkedő, ám mégis kedves, időnként szonetteken gondolkodó Kószáló történeteit. Az első kötet a Csoda és Kósza (2007) megkapta az IBBY-től az Év Gyermekkönyve-díjat, ezt követte a Csoda és Kósza körül a Föld (2009), végül, ám mégis Csoda és Kósza időszámításában az első kötet: a Csoda és Kósza legrégebbi kalandjai (2011). A Pozsonyi Pagony Kiadó gondozásában megjelenő trilógia különös színfoltja a gyermekirodalomnak. Czigány Zoltán szövegvilágát gazdag nyelvi leleményesség, kifinomult humor, olykor ironikus-szatirikus hangnem jellemzi.

2012. augusztus 8., szerda

Máté Angi: Kapitány és Narancshal


 


Máté Angi legutóbb megjelent meseszép kötete a Kapitány és Narancshal (2012) a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg. Angi barátságos, (együtt)érző, simogató világát a sokak által kedvelt Rofusz Kinga varázslatos rajzai teszik teljesebbé, átélhetőbbé. Mindketten IBBY-díjas művészek: Angi 2011-ben kapta meg az Év Gyermekkönyve Díjat a Volt egyszer egy című lenyűgöző kötetéért. Rofusz Kinga 2009-ben lett az Év Illusztrátora  Irijám és Jonibe című alkotásáért. Kettejük közös alkotásában a líraiság, az összhang magas fokon érvényesül.
A szövegvilág mélységeit Rofusz Kinga szemet gyönyörködtető művésziséggel csodálatos költőiséggel fejezi ki képekben. Máté Angi mesekönyve ezúttal is gyöngéd mesevilágba vezet bennünket, ahol a legigazibb emberi érték a szeretet, az összetartozás, egymás mélységeinek megtalálása, egymás titkainak megismerése, megértése, elfogadása. Áthatja meséjét a (kozmikus) természet iránti rajongás, csodálat, a szabad állatvilág, a tárgyi környezet tisztelete.